Siber İstihbarat Nedir, Faaliyetleri Nelerdir?
Kelime kelime inceleyecek olursak ilk başlamamız gereken kelime kesinlikle siber. Siber terimi sibernetik kökeninden gelmektedir. İlk olarak 1958 yılında, canlılar ve makineler arasındaki iletişim disiplinini inceleyen Sibernetik biliminin babası sayılan Louis Couffignal tarafından kullanılmıştır. Siber kelimesi İngilizce'de "Cyber" kelimesinden uyarlanıp kullanılmaya başlayan bir kelime olup "Bilgisayar ağlarına ait olan", "İnternete ait olan" veya "Sanal gerçeklik" manalarına gelmektedir.Günümüzde sıkça duyduğumuz siber saldırı kelimesi anlayacağımız gibi bir savaştır. Siber saldırı kelimesini günlük hayatımızda çokça kullanmaktayız ve zararlarını görmekteyiz. Cep telefonu, sosyal medya ve iletişim ortamları, web siteleri, online oyunlar, elektronik posta aracılığıyla bir kişi veya grup tarafından kişilik haklarına saldırı yapılmasına siber saldırı diyoruz. Siber saldırıyı yapan kişiler de "Hacker" diyoruz. Dünya genelinde çok fazla sayıda siber saldırı yapılmakta ve konumuz olan Siber İstihbarat aslında siber saldırının alt yapısı. Siber saldırı gerçekleştirilmeden önce hedef kişi hakkında bilgi toplanmasına, değerlendirilmesine, internet üzerinden açıklar bulunmasına nitekim casusluk yapmaya siber istihbarat denilmektedir.
Siber istihbarat, her zaman bilgi elde etmek veya casusluk yapma amaçlı yapılmayabilir. Kimi zaman, hedef ülkenin e-devlet altyapılarının çökertilmesi, kurumlara ait web sitelerinin erişilmez haline getirilmesi, hacklenmesi, (prestij kaybı olabileceği gibi, çeşitli propagandaların duyurulması maksatlı da olabilir) e-ticaret siteleri, bankalar vb. altyapılara saldırı gerçekleştirerek, internet üzerinden yapılacak ticari ya da finansal işlemlerin duraklatılması, böylelikle ekonomik zarara uğratılması gibi amaçlar da taşıyabilir.
Siber istihbarat, bir çok amaç için kullanılabilmektedir. Bir ülkenin veya topluluğunun tehditlerin oluşmadan bilgisini alıp, gerekli savunma sistemine entegre ederek, benzer bir tehdit oluştuğunda savunma geliştirmekle uğraşmadan direk savuşturma yöntemi uygulanması da amaçlanabilir.
Bir daha ki konumuzda tekrar görüşmek dileğiyle..
Anahtar Kelimeler: Siber, Siber Saldırı, Siber İstihbarat.
0 yorum:
Yorum Gönder