Görünce Şaşıracağınız Bilişim Suçları Cezaları

Görüntüleme

İnternette yasadışı yollarla yapılan Hack, DDoS, CC Hacking gibi bilişim suçlarının cezaları nelerdir? Bunu yapan kişileri nasıl buluyorlar? Bilişim suçlarının dünyadaki yeri nedir?


Bilişim Suçları Nedir?


Bu sorunun cevabı çok geniş bir hukuki alanı kapsamaktadır. Günlük hayatımızda çok fazla kullandığımız bilgisayar, cep telefonu, kredi kartları gibi alışveriş açaları kullanılarak elektronik ortamda işlenen suçlara bilişim suçları denmektedir. Bilginin elektronik ve teknolojik ortamda kullanılarak aktarılmasına bilişim, bu süreçte işlenen suçlar da bilişim suçları olarak tarif edilebilir. 

Bilişim Suçları Nasıl Tespit Edilir?

Bilişim Suçunun kimin yaptığı kolayca bulunabiliyor. Öncelikle işlenen bilişim suçunun özelliğine göre kullanıcıların IP adresleri tespit edilerek şüpheli kişilerin harddisklerine el konularak incelenmektedir. Şüpheli kişi bilgisayarı veya elektronik aracı başkasının kullandığını iddia ediyorsa bu savunma çerçevesinde başka bir sisteme giriş yapıp oradan bilişim suçunun işlenip işlenmediği tespit edilir. Eğer bu tespitte delil bulunursa inceleme ve araştırma yapılır, bu hususla ilgili tanıklar dinlenir. Bu durumda anlayacağımız bilişim suçları sadece teknoloji kullanılarak ispatlanmaz, tanıkların bilgisi de sonuca ulaştırabilir. Bu tür konuların bilişim suçlarının tespitinde 'Ceza Avukatı' önemli bir fonksiyon olduğunu belirtir.


Bilişim Suçlarının Çeşitleri


1. Bilişim Sistemine Yönelik Suçlar;

2. Bilişim Sistemindeki Verilere Yönelik Suçlar;

3. Banka veya Kredi Kartlarına Yönelik Suçlar;

4. Bilişim Sistemlerinin Araç olarak Kullanıldığı Diğer Suçlar;

Saydığımız dört maddeden bilişim sistemindeki verilere yönelik suçlar da aşağıdaki alt basamaklara ayrılmaktadır;

* Bilişim Sistemindeki Verileri Bozma; verilerin bir daha geri getirilemeyecek şekilde bozulması, türkçe tabiriyle çökertilmesi veya çökmesi.

* Bilişim Sistemindeki Verileri Yok Etme; verilerin tümden yok edilmesi şeklinde işlenen bilişim suçudur.

* Bilişim Sistemindeki Verileri Değiştirme; verilerin niteliklerinin veya içeriklerinin değiştirilmesidir.

* Bilişim Sistemindeki Verileri Erişilemez Kılma; verilere kısa süreli veya tamamiyle erişimin engellenmesi şeklindeki suçtur.

* Bilişim Sistemindeki Verileri Başka Yere Gönderme; gizli verilerin başka bir yere kopyalanması veya farklı bir sunucuya taşınması.

* Bilişim Sistemine Veri Ekleme; bilişim sistemindeki verilere farklı verilerin eklenmesi şeklindeki suç tipidir.

Bilişim Suçları Cezası


Bilişim suçlarının farklı cezaları görülmüş olsada bilişim suçlarının cezası 1 yıldan 8 yıla kadar hapis cezaları arasında değişmektedir. Ancak bazı bilişim suçları işlendiğinde kişi bir daha yapmamak suretiyle para cezasına çarptırılabilir. Verilen hapis cezalarında, etnik pişmanlık nedeniyle ceza indirimi yapıldığı da görülmektedir.

Bilişim hukuku ve bilişim suçları teknik konular gerektiren özel bir hukuk dalı olduğundan başarılı ve mevzuata hakim bir bilişim suçları avukatı ile çalışmak başarılı şekilde suçların aydınlığa kavuşturulması açısından son derece önemlidir.


Anahtar Kelimeler: Bilişim Suçları Cezaları, Siber Saldırı, Siber Suç.



Google+'da Paylaş

Yazar teknoblogest

Yazar Hakkında bilgi yazılacak
    Blogger Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder