Dünyanın En Küçük Ülkeleri

Görüntüleme Genelde küçük ada ülkeleri fotoğraflarda cennet gibi gözükür ki bu çok da yanlış değildir. Dünya’nın en küçük altı ülkesi ada ülkeleridir. Bu yazımızda incelediğimiz 10 ülkenin boyutları ise 400 metrekareden (bir alışveriş merkezi kadar) 200 kilometre kareye kadar değişmektedir.

Bu on ülkenin dokuzu Birleşmiş Milletler’e tam üye, diğeri ise kendi tercihinde dolayı kuruluşa üye olmamış, olamadığından değil. Dünya’da birkaç tane daha küçük ülke olsa da (Sealand gibi) bunların varlığı ve bağımsızlık derecesi tartışılır.

Sizin için oluşturduğumuz, bu ülkeleri tanıtan yazımıza göz atın.


Maldivler


Maldivler 200 kilometrekare alanıyla birçok şehirden bile daha küçük boyuttadır. Buna rağmen toplamda 1000 adet olan Hint Okyanusu adalarının 200’ü bu ülkede bulunmaktadır. Maldivler yaklaşık 400,000 kişiye ev sahipliği yapıyor. Ülke bağımsızlığını 1965 yılında Birleşik Krallık’tan kazandı. Şu anda ülkenin en temel endişesi iklim değişiklikleriyle beraber artan deniz seviyeleri zira ülkenin en yüksek noktası denizin 2.4 metre yukarısındadır.


Seyşeller


Yaklaşık 150 kilometrekare boyutundadır. Bu ülkenin 88,000 sakini 1976 yılından beri Birleşik Krallık’tan bağımsız bir şekilde yaşar. Ülke Madagaskar’ın kuzey-doğusunda bulunur ve 100’ün üzerinde tropikal adaya ev sahipliği yapar. Bu ada ülke Afrika’nın en küçük ülkesi olarak gösterilir. Seyşellerin başkenti ve en büyük şehri Victoria’dır.


Saint Kitts ve Nevis



Yine yaklaşık 150 kilometrekarelik boyutuyla 50,000 kişiye ev sahipliği yapan ülke 1983 yılından beri Birleşik Krallık’tan bağımsızdır. En büyük adaları ülkeye adını da veren Saint Kitts ve Nevis’dir. Diğerine göre daha küçük olan Nevis adasına bağımsızlık hakkı da tanınmıştır. Bu ada ülke nüfusuna ve boyutuna bakılarak Amerika kıtasının en küçük devletidir. Ülke Karayip Denizi’nde Porto Riko ve Trinidad-Tobago arasındadır.


Marshall Adaları


Yaklaşık 100 kilometrekare ile Dünya’nın en küçük ülkeleri arasında yedinci sıradadırlar. Yirmi dokuzu mercan adası ve beş ana ada olmak üzere Pasifik Okyanusu’nda yaklaşık 1,000,000 metrekare alana yayılmışlardır. Adalar Havaii ve Avustralya arasında bir yerdedir. Ülke ayrıca Uluslar Arası Zaman çizgisine ve ekvatora da yakındır. Bu küçük devlet 68,000’lik nüfusu ile 1986 yılında bağımsızlığını kazandı.


Lihtenştayn


Avrupa’da bulunan Lihtenştayn İsviçre ve Avusturya’nın arasında 90 kilometrekarelik bir alana yayılmış durumdadır. Ren Nehri’nin üstünde bulunan ülkenin nüfusu 36,000 kişi ve ülke 1806 yılında bağımsız oldu. 1868’de kendi ordusunu kaldıran ülke Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarından tarafsız bir şekilde ve yara almadan çıktı. Lihtenştayn geleneksel anayasal monarşi ile yönetilmekte ancak ülkenin başbakanı tüm yönetim işlerini yürütüyor.


San Marino


İtalya tarafından dört tarafı çevrili olan ülke sadece 40 kilometrekare genişliğindedir. İtalya’nın kuzeyinde bulunan ülke 32,000 kişiye ev sahipliği yapıyor. San Marino dördüncü yüzyıldan beri varlığını korumakta ve Avrupa’nın en eski devleti olarak görülmektedir. Coğrafyası genel olarak dağlık ve en yüksek noktası olan Monte Titano 755 metre yüksekliğindedir. En alçak yeri ise 55 metre ile Torrente Ausa.


Tuvalu


Tuvalu Okyanusya kıtasında, Havai ile Avustralya arasında bulunan minicik bir ülkedir. Beş mercan adası ve dört sığ kayalık adadan oluşan ülkede deniz seviyesinin beş metre üstünde hiçbir yer yok. Ülkenin toplam alanı ise yaklaşık on beş metrekaredir. Birleşik Devletler’den 1978 yılında bağımsızlığını kazanan ülkenin resmi adı Ellice Adaları ve 12,000 kişiye ev sahipliği yapmaktadır.

Tuvalu’nun dokuz adasından altısı okyanusa açılan gölcüklere sahip. Kalan adalardan ikisi sahilsiz diğeri ise herhangi bir gölcüğe sahip olmayan bir ada. Öte yandan adaların hiçbirinde akarsu ya da nehir bulunmuyor. Ayrıca içme suyu kaynağı da yok. Tuvalu halkı içme suyu gereksinimlerini çeşitli sistemler ile depolarda depolanan sulardan karşılıyor.


Nauru


Güney Pasifik Okyanusu’nun Okyanusya bölgesinde bulunan bu küçük ada ülkesi 22 kilometrekare alanıyla Dünya’nın en küçük ada ülkesi konumundadır. 2011 nüfus sayımında Nauru’da 9,322 kişinin yaşadığı tespit edildi. Ülke, 1900’lü yılların başında yaptığı zengin fosfat üretimiyle tanınmaktadır. Nauru 1968 yılında Avustralya’dan ayrıldı ve bağımsız oldu. Ülkenin resmi adı Pleasant Island’dır. Nauru’nun herhangi bir başkenti bulunmamaktadır.


Monako


Fransa ve Akdeniz arasında kalan ülke Dünya’nın en küçük ikinci ülkesidir. Ülkenin toplam alanı yaklaşık iki 1.5 kilometre karedir. Ülkenin resmi olarak tek şehri Monte Carlo’dur. Bu şehir Dünya’nın en zengin insanlarını ağırlaması ile ünlü ayrıca Monako kasinoları ve birçok sahil-otel konseptleriyle tanınmaktadır. Ülkenin nüfusu ise yaklaşık 33,000.


Vatikan


Dünya’nın en küçük ülkesi olan Vatikan, İtalya’nın başkenti Roma’nın içinde sınırları duvarlarla çevrilmiş bir ülkedir. Ülkenin alanı yaklaşık 0.44 kilometrekare. Nüfusu 800 civarında olsa da bu nüfusun hiçbiri bölgede kalıcı olarak yaşayan yerli insanlar değil. Çoğu bu ülkede iş için bulunmaktadır. Vatikan şehri resmi olarak 1929 yılında İtalya ile imzalanan Laterano Anlaşması’yla ortaya çıktı. Dini bir yönetime sahip olan ülkenin başında Katolik Papa bulunmaktadır. Ülke kendi isteğiyle Birleşmiş Milletler’e üye değil.




Google+'da Paylaş

Yazar teknoblogest

Yazar Hakkında bilgi yazılacak
    Blogger Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder